KOIRAN KIPU


Ruusa kävi vuoden iässä lonkkakuvilla, jolloin tuli shokkina että juoksemista rakastavalla, salaman nopealla, elämän iloisella koiralla on E/D lonkat.


Puolitoista vuotiaana Ruusa alkoi kipuilla (oireina mm. hyppy haluttomuus ja kosketuksen välttäminen). Tammikuussa 2022 Ruusa sai ensimmäisen kipukohtauksen joka kesti useita tunteja. Kohtauksen alkaessa Ruusa muuttui todella levottomaksi, läähätti ja tunki ihan kiinni omaan ihmiseensä. Ruusa sai painon mukaan annosteltavaa tulehduskipulääkettä kohtauksen alkaessa. Tämän jälkeen Ruusa hakeutui syliin painoi päänsä ihmisen käsivarren ja kyljen väliin ja tärisi. Saatiin onneksi pian eläinlääkäri aika ja Ruusalle aloitettiin säännöllinen kipulääkitys.

Ruusan vointia arvioidaan päivittäin kotona ja vuosittain eläinlääkärin vastaanotolla. Ruusan lähipiiriä on ohjeistettu miten kipukohtauksien aikana toimitaan, eikä Ruusa esimerkiksi koskaan jää vieraaseen paikkaan hoitoon hoidon jatkuvuuden takaamiseksi.

1. KOIRAN KIVUN OIREET

Oireita voi olla vain yksi tai useampia. Ne voivat olla heikompia tai selkeämmin nähtäviä. HUOM koira pyrkii mahdollisimman pitkään salaamaan kivun joten sen arviointi voi olla joskus todella vaikeaa!


  • pelokas tai alistuva

  • huono ruokahalu
  • välttelee ihmisen kanssa olemista TAI hakeutuu seuraan tavallista voimakkaammin. 
  • levottomuus tai haluttomuus asettua makaamaan, oudot asennot
  • tärisee ilman näkyvää ärsykettä
  • läähätys, huulien lipominen 
  • koiran muuttunut asento (esim. roikottaa päätään, pitää korviaan taka-asennossa, pitää häntää koipien välissä)
  • koiran muuttunut luonne (esim. raivoaa tai alistuu laumassa, näyttää hampaita koskettaessa, ylireagoi tai välttelee kosketusta)
  • tekee enemmän tarpeita sisälle
  • nuolee etujalkojaan
  • katsoo, nuolee ja/tai puree tiettyä kohtaa

2. MITÄ VOIN TEHDÄ, JOS EPÄILEN KOIRALLANI OLEVAN KIPUJA?

Vie koira eläinlääkärin tutkittavaksi.

Ruusan kipuilun alkaessa löysin ortopediaan perehtyvän eläinlääkärin, joka on kulkenut meidän rinnalla koko tämän ajan. Tarvittaessa hän on konsultoinut myös koulutettua ortopedia Ruusan oireilusta. Hyvä hoitosuhde onkin todella tärkeää kipupotilaan hyvässä hoidossa.

Eläinlääkärin kanssa yhdessä keskustellen olemme luoneet Ruusalle hyvän hoitosuunnitelman ja jatkuvan seurannan. Kivun hoidon tulee olla säännöllistä ja riittävää, eläin ei saa koskaan joutua kokemaan turhaa kärsimystä.

Eläinlääkäri voi kivun syyn löydyttyä suositella erilaisia hoitomuotoja, lääkehoito on vain yksi monista kipupotilaan hoitomuodoista. Ruusalle on lonkkien nivelrikon vuoksi suositeltu myös fysioterapiaa, hierontaa, vesijuoksua/uimista, nivel valmisteita.

3. MITEN RUUSAN KIPUA HOIDETAAN?

HUOM! Eläinlääkäri laatii jokaiselle koiralle oman hoitosuunnitelman! Kaikki lääkkeet eivät auta kaikille ja oikeaa lääkitystä voidaan joutua hakemaan kauankin.

 
Ruusalla on siis alkavaa nivelrikkoa huonommassa eli E lonkassa. Vuosien varrella Ruusalle on kokeiltu erilaisia lääkevalmisteita ja kipulääke annosta on jouduttu eläinlääkärin valvonnassa nostamaan.

Tällä hetkellä Ruusan kipulääkitys koostuu näin:
NEURONTIN 600mg 1/4tbl x 2/pvä (aamu, ilta)

PREVICOX 57mg 1,5tbl x 1/pvä (2 viikon kuureina n. 2-3kk välein)


Aiemmin Ruusalla oli käytössä METACAM 1,5mg/ml painon mukaan annosteltuna, mutta se vaihdettiin toiseen tulehduskipulääkkeeseen PREVICOX 57mg, koska jälkeen mainittu lääke on pitkässä käytössä sisäelin ystävällisempi. 

4. ENTÄS SITTEN MALLA?

Malla kävi puolitoista vuotiaana luustokuvilla ja kennelliitto lausui lonkat D/D. Ruusan eläinlääkäriltä kuitenkin saatiin aikoinaan ohje, että sairaat lonkat olisi hyvä uusinta kuvata n. vuosi ensimmäisistä kuvista ja seuraavat kontrolli kuvat 5-8 -vuoden iässä. Onneksi kuuntelin tätä neuvoa, sillä kun Mallan lonkat uusinta kuvattiin vuotta myöhemmin oli tulos sydäntä särkevä. Mallan lonkat olivat huonontuneet (tämän näkee myös selkeästi lonkka kuvista) E/D lonkiksi. D lonkassa kohtalaiset nivelrikko muutokset ja E lonkassa vakavat nivelrikko muutokset. Päällepäin tämä ei näkynyt mitenkään. 

Mutta miksi Malla ei sitten syö kipulääkkeitä? Toinen asia mitä eläinlääkäri meille sanoi oli että ”koirasta ei saa tehdä sairasta pelkkien kuvien perusteella”. Malla ei oireile lonkkiaan mitenkään, vaikka nivelrikko on paljon pidemmällä kuin Ruusalla, joka ennen hyvää hoitotasapainoa sai useita kipukohtauksia. Koska koira osaa hyvin kätkeä kipuaan päädyttiin lääkekokeiluun Mallan kohdalla. Malla sai kahden viikon tulehduskipulääke kuurin ajatuksella, että katsotaan piristäisikö se Mallaa (kaikki Mallaa yhtään tuntevat tietää että meidän pikku sähikäinen ei tarvitse yhtään enempää piristystä tai energiaa..) Lääkkeellä ei kuitenkaan ollut suurempaa vaikutusta, joten Mallan kanssa eletään päivä kerrallaan koti seurannassa. Ja tarpeen mukaan otetaan yhteyttä samaan luotto eläinlääkäriin, joka on Ruusastakin pitänyt hyvän huolen kaikki nämä vuodet. Myös Malla elää sata lasissa täyttä koiran elämää niin kauan kuin se on mielekästä ja kivutonta.

5. PÄÄTÖSTEN TEKO

Ruusan ja myöhemmin Mallan saadessa nivelrikko diagnoosin minulle on sanottu kanssa ihmisten taholta, että nyt vain rauhallisia hihnalenkkejä ja varovaista elämää. Oma ajatusmaailmani on kuitenkin päinvastainen. Koira saa elää täyttä koiran elämää niin kauan kuin haluaa ja pystyy ja kun aika on, minun tulee koiran omistajana pystyä tekemään vaikeita päätöksiä ja lopulta päästää paras ystäväni sateenkaari sillalle missä ei ole kipuja ja tassut ovat kevyet.

Vaikeiden päätösten tekeminen onkin helpompaa, kun omat rajansa miettii ennen kuin tilanne on päällä. Eläin ei koskaan saa joutua kärsimään, vaan jos kipua ei voida enää hoitaa on aika tehdä raskaita päätöksiä.

6. OIREENA ETUTASSUJEN NUOLEMINEN/PUREMINEN

Talvella 2023 Ruusan molemmista etujaloista löytyi pienet ruvet, jotka löysin sattumalta silitellessä koiraa. Ruusalla oli ollut muutamia kipukohtauksia, mutta kipulääkkeellä oli ollut hyvä vaste näihin.

Haavat kuitenkin pahenivat ja tulehtuivat. Haavoja hoidettiin monta viikkoa. Näitä tuotteita meillä käytettiin (HUOM! jokainen haava tarvitsee oman hoito-ohjeen riippuen haavan tyypistä!):
-NaCl -liuos (haavojen puhdistukseen)
-sorbact -nauha (tulehtuneisiin haavoihin)
-basibact -voide (rupien hoitoon)
-bepanthen -voide (haavan ärtyneen ympärysihon hoitamiseen)
-harsotaitoksia 5x5cm
-sideharso
-tubifast -putkisukka 5cm x1m, vihreä raita (haavan suojaamiseksi nuolemiselta)


KOIRAN KROONISEN KIVUN ARVIOINTI
 
(Helsinki Chronic Pain Index - HCPI)